Штучний інтелект (ШІ)

Міжнародна група вчених з США, Данії та Швейцарії зробила висновок, що системи штучного інтелекту (ШІ) на основі великих мовних моделей можна використовувати як “оракулі”, що передбачають події у житті людини й навіть можуть оцінити ймовірну тривалість її життя.

Фахівці перевірили свої припущення на моделі під назвою life2vec, де завантажили дані про стан здоров’я та зайнятість 6 мільйонів данців. Після того, як нейромережа пройшла навчання на початковому етапі та вивчила закономірності в даних, виявилося, що вона перевершує інші вдосконалені нейронні мережі та з високою точністю передбачає такі результати, як особливості особистості та час виходу із життя.

“Ми використали цю модель для вирішення фундаментального питання: у якій мірі можна передбачити події нашого майбутнього на основі умов та подій нашого минулого? З наукової точки зору нас цікавлять не стільки сам прогноз, скільки аспекти даних, які дозволяють моделі надавати такі точні відповіді”, – підкреслив ведучий автор дослідження, професор Технічного університету Данії Суне Леманн.

Life2vec кодує дані у велику систему векторів – математичну структуру, яка систематизує різну інформацію. Модель вирішує, де розмістити дані про час народження, навчання, освіту, заробітну плату, житло та здоров’я.

Під час аналізу реакції моделі вчені підтвердили результати існуючих відкриттів у сфері соціальних наук. Наприклад, за рівних умов люди, які займають керівні посади або мають високий дохід, мають більше шансів прожити довше порівняно зі звичайними працівниками або людьми із діагностованими душевними розладами.

Автори дослідження підкреслюють, що модель life2vec оточена етичними питаннями, такими як захист особистих даних, конфіденційність та роль упередженості в оцінці. Ці проблеми необхідно краще зрозуміти перед тим, як модель можна буде використовувати, наприклад, для оцінки ризику захворювання людини або подій у житті, які можна уникнути.