Атомна батарейка

Компанія Infinity Power оголосила про розробку високоефективної та довговічної атомної батареї, яка використовує електрохімічне перетворення радіоізотопної енергії. Ефективність нової батареї перевищує 60%, що значно перевищує показники раніше створених атомних джерел живлення з низьким ККД. Розробники вважають, що цей прорив відкриє нову главу у сфері атомних систем живлення, і підкреслюють підтримку від влади США.

“У порівнянні з іншими методами радіоізотопного перетворення енергії з ККД менш як 10%, це досягнення є найвищим рівнем загальної ефективності, який коли-небудь був досягнутий,” йдеться в прес-релізі компанії.

“Це відкриває величезні перспективи для майбутнього комерційного випуску радіоізотопних джерел живлення наступного покоління”. Нове джерело живлення розроблено за підтримки Міністерства енергетики США. Пристрій можна масштабувати до кіловатної потужності, забезпечуючи живленням широкий спектр електроніки, від медичних приладів, що імплантуються в тіло людини, до постачання енергією віддалених баз, включаючи космічні. Висока ефективність перетворення розпаду ізотопів в електричну енергію означає, що потрібно менше радіоактивного матеріалу і його вибір не такий обмежений, як у випадку сучасних радіоізотопних напівпровідникових джерел живлення.

“Мініатюрний пристрій у вигляді “монетки” може забезпечувати десятки міліват енергії понад 100 років”, – зазначає розробник. Це на два порядки більше енергії, ніж у випадку представленої на початку 2024 року китайської атомної батареї аналогічного масштабу. “Наші цілі – сприяти успішному запуску цього відкриття і почати новий розділ в історії революційних рішень для атомних накопичувачів енергії”, – заявив генеральний директор Infinity Power Чже Квон (Jae Kwon).