Американський актор та співзасновник проекту The Sentry (“Часовий”), який бореться зі спонсорами збройних конфліктів в Африці, закликав боротися з терористичним угрупуванням “Вагнер” в ЦАР.

Він звинуватив “вагнерівців” в терорі, заявивши, що ПВК “приватизувала та виснажила багатства країни, отримуючи плату конфліктним золотом та кровавими діамантами”. Актор вважає, що ПВК, не залишаючи слідів, розправилась з усіма свідками своїх злочинів, включаючи жінок та дітей.

За словами Клуні, США та Європейський Союз повинні створити спеціальну коаліцію, спрямовану на ліквідацію бізнес-імперії “Вагнера“, заснованої на досвіді боротьби з “Ісламською державою” та “Аль-Каїдою“. Зокрема, він вказав на необхідність притягнення ПВК до фінансової та юридичної відповідальності.

“Посилення санкцій стосовно організацій, пов’язаних з владами ЦАР та інших африканських країн, включаючи юристів та фінансистів, які їх підтримують, може мати стримуючий вплив на тих, хто розглядає майбутні союзи з “Вагнером“, – припустив актор. “Без цього вірус “Вагнера” залишиться жити”, – підсумував він.

Раніше глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що майбутнє підрозділів ПВК “Вагнер” в країнах Африки буде залежати від позиції країн, чиї уряди раніше запросили їх.