пересадка свинячого серця людині

Вчені з Університету Меріленда в США здійснили другу в історії трансплантаційну пересадку свинячого серця пацієнту, життя якого було під загрозою через серцеву недостатність.

За даними, 58-річний ветеран ВМФ США Лорес Фосетт, який страждав від серцевої недостатності і не мав права на трансплантацію людського серця через супутні захворювання, став другим пацієнтом у світі, який отримав свиняче серце. Через два дні після операції чоловік почав жартувати і міг сидіти в кріслі. Попри те, що наступні кілька тижнів будуть вирішальними, лікарі сприймають це оптимістично, враховуючи хорошу реакцію імунної системи пацієнта на чужорідний орган. Свиняче серце, надане компанією Revivicor, має 10 генетичних модифікацій: в ньому видалені деякі гени свині та додані гени людини, щоб зробити його більш сумісним з імунною системою людини.

Ця сама команда хірургів минулого року виконала першу у світі трансплантацію генетично модифікованого серця свині іншому чоловікові, Девіду Беннетту, який прожив всього два місяці. На цей раз вчені виявили ознаки свинячого вірусу, який приховувався всередині серця, тому для нової операції вони використали інші тести перед пересадкою, а також додали додаткові ліки до списку післяопераційної терапії.

Існує великий дефіцит людських органів для трансплантації, доступних лише пацієнтам з найбільшими шансами на довгострокове виживання. Спроби трансплантації органів від тварин до людини не вдавалися протягом десятиліть, оскільки імунна система людей негайно знищувала чужорідні клітини. Використання генетично модифікованих свиней дозволило вирішити цю проблему.