Масове виробництво робота-гуманоїда GR-1 планують запустити до кінця 2023 року в китайському стартапі Fourier Intelligence.

Зазначається, що протягом наступного року компанія планує поставити тисячу роботів власного виробництва. За словами засновника та виконавчого директора Fourier Алекса Гу, робот GR-1 в невеликій кількості вже був поставлений для досліджень та розробок деяким університетам і компаніям, які займаються штучним інтелектом.

У компанії планують зосередитися на розробці апаратного забезпечення “тіла” робота. А роботу над “мозком” виробники намірені делегувати партнерам, які спеціалізуються на розробці систем штучного інтелекту.

Гу вважає, що роботи не повинні мати великого інтелекту, але мають допомагати людям виконувати нудні, одноманітні або небезпечні завдання. Проте, на думку Гу, роботи “також можуть стати хорошими друзями людини, забезпечуючи емоційну цінність”, а застосування великих мовних моделей, які лежать в основі чат-ботів зі штучним інтелектом, може наділити їх “здатністю до логічного мислення, роблячи їх значно більше схожими на людей”.

Fourier була заснована у 2015 році. Компанія спеціалізувалася на розробці реабілітаційної робототехніки. Продукти фірми включають “розумний” велотренажер, бездротову роботизовану рукавичку і серію керованих комп’ютером пристосувань, які допомагають користувачам відновлювати рухливість рук і ніг.

Розробкою робота-гуманоїда інженери компанії зайнялися у 2019 році, але досягти успіху їм вдалося лише у 2022 році, коли їх робот заввишки 1,65 м вперше “встав на ноги й навчився ходити”. У липні 2023 року GR-1, здатний рухатися зі швидкістю 5 км/год і нести вантаж до 50 кг, був представлений на Всесвітній конференції зі штучного інтелекту (WAIC) в Шанхаї та став несподіваним тріумфом для його творців.