Джозефіна Чаплін, донька Чарлі Чапліна та його четвертої дружини Уни О’Ніл, померла 13 липня в Парижі, але сім’я офіційно повідомила про кончину лише зараз. Актрисі, яка знялася в таких фільмах, як “Кентерберійські розповіді” П’єра Паоло Пазоліні, було 74 роки.

Джозефіна Чаплін була шостою з 11 дітей, народжених легендарним комедіантом, і третьою з восьми дітей Уни О’Ніл, актриси і доньки лауреата Нобелівської премії драматурга Юджина О’Ніла.

Чаплін познайомився з О’Ніл у 1942 році і одружився на ній наступного року. За даними офісу Чапліна, зірка німого кіно “нарешті знайшла щастя, і, здається, вони обидва знайшли свої рідні душі, незважаючи на те, що Уні було всього 18, а Чарлі – 53“.

Джозефіна Чаплін народилася в Санта-Моніці, штат Каліфорнія, у березні 1949 року.

Як актриса, вона знялася в політично орієнтованому фільмі Менахема Голана “Втеча до сонця“, разом з Вітторіо Де Сіка і Морісом Роне – у “Одязі фовістів“, з Клаусом Кінскі – у німецькомовному фільмі “Джек-потрошитель” і в фільмі Даніеля Петрі “Хлопчик із заливу” з Лів Ульман і Кіфером Сазерлендом.

Вперше вона з’явилася на екрані у віці трьох років у фільмі 1952 року “В центрі уваги“, написаному її батьком і знятому режисером у головній ролі. Вона також знялася у його фільмі “Графіня з Гонконгу” у 1967 році. Проте Чаплін знялася в більшості своїх робіт у французьких фільмах, серед яких “Червоні ночі” і “Літня тінь“.

В подальшому житті Джозефіна Чаплін керувала сімейним офісом Чаплінів у Парижі та фінансувала встановлення статуї свого батька в Уотервіллі в Ірландії.

Давня мешканка Парижа, вона була замішана в дивну інтригу щодо вимагання викупу незабаром після смерті свого батька в 1978 році, коли двоє чоловіків викрали його тіло та труну. Сім’я відмовилася платити викуп, і рештки були знайдені через 11 тижнів. Уна О’Ніл померла у 1991 році.

Джозефіна Чаплін була одружена двічі: з грецьким бізнесменом Нікі Систоварісом і археологом Жан-Клодом Гардином. Вона також жила з Роном, колишнім колегою по фільму.

У Чаплін залишилися брати Майкл, Юджин і Крістофер, сестри Джеральдина, Вікторія, Джейн і Аннетт, а також сини Чарлі, Жюльєн і Артур. У повідомленні про її смерть зазначалося, що похорон відбудеться в Парижі “у колі родини”.