Американець Пол Кауфманн пожертвував Віденському медичному університету фрагменти черепа, які ймовірно, належали Людвігу ван Бетховену.

За інформацією, підприємець успадкував останки великого композитора. Бізнесмен, предки якого втекли від нацистів, твердить, що знайшов кістки в невеликій коробці з написом “Бетховен” у сімейному сейфі в французькому банку у 1990 році.

Ймовірно, останки композитора потрапили до родичів Кауфманна у 1863 році. Їх придбав двоюрідний дядько бізнесмена – австрійський лікар Франц Ромео Селігман під час ексгумації тіла.

Зазначається, що всього десять фрагментів. Поміж них дві великі частини: одна – з потилиці, інша – з правого боку лоба. Коронер Крістіан Рейтер вважає, що вони мають “велику цінність”. Він зазначив, що ці фрагменти єдині, що збереглися від черепа Бетховена.

Кауфманн уточнив, що фрагменти черепа ще досліджують, щоб підтвердити їх автентичність. Але, наразі володіють даними, що вони дійсно належали Бетховену. За допомогою цих фрагментів вчені спробують з’ясувати, які хвороби мав композитор і встановити причину його смерті.

Бетховен помер 26 березня 1827 року, йому було 56 років. Композитор помер після тривалої хвороби: значну частину життя він страждав від проблем зі здоров’ям, включаючи прогресуючу глухоту. Нещодавно вчені вперше розшифрували ДНК композитора. Експерти з’ясували, що у Бетховена був цироз, гепатит В та генетичні захворювання. Також аналіз волосся підтвердив отруєння свинцем, що вказується в списку можливих причин смерті генія. Проте точну причину смерті спеціалісти поки не змогли встановити.