Young depressed man sitting on the floor. Depression, sadness, hardship, mental health issues concepts.

Вчені провели дослідження, яке показало, що кожна друга людина досягнувши 75 років страждатиме, принаймні, одним психічним розладом.

Результати дослідження були опубліковані в науковому журналі The Lancet Psychiatry.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ), отримані в результаті обстежень з 2001 по 2022 рік. Фахівці вивчили дані понад 156 000 респондентів у віці 18 років і старше з 29 країн світу.

Дослідження показало, що психічні розлади, як правило, вперше проявляються у дитинстві, підлітковому або юнацькому віці. Максимальна кількість випадків прояву захворювань спостерігається у чоловіків у 19 років, у жінок – у 20 років.

Зазначається, що поширення принаймні одного психічного розладу протягом життя було виявлено у 28,6% чоловіків і у 29,8% жінок. При цьому ризик виникнення розладів до 75 років становив 46,4% для респондентів чоловічої статі і 53,1% для респондентів жіночої статі.

У дослідженні відмічено, що трьома найпоширенішими психічними розладами у жінок були депресія, фобії та посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – розлад, що розвивається у деяких людей, що пережили шокуючу або небезпечну для життя подію. Три найпоширеніших розлади у чоловіків – зловживання алкоголем, депресія і фобії.