Президент Сполучених Штатів Джо Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів. Про їх вилучення з запасів Пентагону, як пише The Washington Post, оголосять пізніше у п’ятницю.

Касетні боєприпаси, заборонені у понад 120 країнах світу, зазвичай містять велику кількість малих вибухових суббоєприпасів, які розлітаються по великій території і можуть призвести до загибелі мирних мешканців.

Як раніше зазначала заступник помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Лора Купер, “з точки зору ефективності на полі бою ми вважаємо, що це [використання касетних боєприпасів] було б корисно”.

Противники використання касетних боєприпасів попереджають, що через велику зону ураження вони можуть калічити та вбивати мирних мешканців, а снаряди, які регулярно не вибухають, становлять загрозу протягом багатьох років після завершення конфлікту.

Договір 2008 року, який забороняє виробництво, використання та зберігання касетних боєприпасів, був узгоджений 123 країнами, включаючи більшість членів НАТО. США, Росія та Україна відмовилися приєднатися до угоди.