Майже після 40 років безперервного економічного зростання в Китаї може настати тривала стагнація, пише The Wall Street Journal (WSJ). Аналітики видання переконані, що “китайське століття” — період, коли економіка КНР домінувала на світовій арені, — завершився.

Протягом десятиліть Китай інвестував у будівництво заводів, хмарочосів та доріг, що вивело країну з бідності та перетворило її економіку в одну з найбільших у світі. Однак ця економічна модель вичерпалася, і вона вже не допомагає “зануреній у борги” державі. Крім того, у Пекіна закінчуються можливості для продовження будівництва, в деяких частинах Китаю порожніють мости та аеропорти, мільйони квартир залишаються невикористаними, а окупованість інвестицій різко зменшилася.

Автори статті вважають, що в поточній ситуації давні амбіції Китаю випередити США малоймовірно здійсняться. Більше того, китайська економіка може пережити аналогічний спад, яким страждала Японія з кінця 90-х років, коли лопнув балон на ринку нерухомості та призвів до багаторічної дефляції. Те саме може статися і з ринком нерухомості КНР — вже зараз через зниження попиту та зростання інфляції багато забудовників в країні опинилися на межі банкрутства.