Основні бойові танки американського виробництва Abrams незабаром з’являться вздовж лінії фронту в Україні, проте це будуть не ті моделі, які спочатку обіцяв Вашингтон. Про це повідомляє Newsweek.

В кінці січня США обіцяли усього 31 танк Abrams. Вже 21 березня Пентагон заявив, що США не будуть відправляти до України Abrams M1A2 наступного покоління, доставка якого займе близько року.

Однак пізніше в Міністерстві оборони США заявили, що восени Україна отримає відремонтовані танки M1A1 “швидше, ніж очікувалося спочатку”.

“Мова йде про те, щоб цей важливий бойовий потенціал якнайшвидше перейшов у руки українців”, – сказав прес-секретар Пентагону генерал Пет Райдер.

За його словами, ці старі танки матимуть “дуже схожі можливості” до більш пізніх M1A2. В Пентагоні також повідомили, що вони матимуть 120-міліметрову основну гармату та великокаліберний кулемет 50-го калібру.

Abrams, безумовно, матиме значення на полі бою”, – сказав журналістам генерал-лейтенант Дуглас Сімс.

У той же час за словами Марини Мірон, дослідниці відділу військових досліджень Королівського коледжу Лондона, більш простий варіант краще підійде для України, враховуючи тимчасові обмеження.

M1A1 SA такий же стійкий та маневрений, як і більш сучасні варіанти”, – заявили в армії США.

Мірон пояснила, що електроніка M1A2, як правило, більш вдосконалена, пропонуючи деякі переваги екіпажу танка, зокрема навіднику та командиру.

“Проте системи є складнішими та потребують більше навчання та підтримки, що робить конструкцію M1A1 кращим вибором для того, щоб танки стали придатними до використання в Україні”, – додала вона.

Експерти раніше припускали, що високотехнологічні Abrams, які є складнішими платформами порівняно з іншими танками, втратять частину своєї найсучаснішої електроніки перед тим, як побачать бойові дії в Україні.

За даними Politico, з танків “вилучають найбільш чутливу техніку, включаючи в деяких випадках секретну броню з обеднаного урану, перед тим, як їх можна буде відправити до України”.

M1A2 оснащений додатковою тепловізійною оптикою як для водія, так і для командира, що забезпечує поліпшену обізнаність ситуації для всього екіпажу під час протистояння з іншими танками своєї епохи, включаючи Т-72“, – сказав аналітик наземної сфери GlobalData Трістан Зауер.

За його словами, це полегшує нічні дії танкових боїв.

В цілому армія США описує M1A2 SEPv3 як “найнадійніший танк Abrams, що коли-небудь створювався”, а M1A2 SEPv4, який зараз розробляється, як “найсмертельніший танк Abrams“, який серед інших оновлень матиме приціл третього покоління FLIR.