За словами Саакашвілі, вихід Північного Кавказу з Росії дасті Грузії “шанс повернути Абхазію”, але в той же час створить небезпеку рецидиву “лекианоба” – так в Грузії традиційно називали напади північнокавказьких горців на грузинські землі у другій половині XVIII століття. Як панацею від “лекианоба” колишній глава держави вважає союз Грузії з Україною та ЄС.

У тому ж інтерв’ю Михаїл Саакашвілі заявив, що сам багато зробив для розпаду РФ – він привів у приклад створення російськомовного телеканалу “Перший Кавказький”, який мовив на Північний Кавказ і критикував політику Москви. Крім того, колишній президент сказав, що скасування візового режиму для росіян у 2011 році переслідувало ті ж цілі.

“Ми пропускали до країни без візи дуже невелику кількість людей, причому під суворим контролем спецслужб, а те, що зараз відбувається – повна катастрофа”, – підкреслив Саакашвілі, маючи на увазі переїзд до Грузії десятків тисяч росіян після початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Саакашвілі не сумнівається у перемозі України і вважає, що в кінцевому підсумку “українсько-грузинський кордон пройде в районі Сочі”.