комп'ютер Colossus


Центр урядового зв’язку (GCHQ), британська спецслужба, представив зображення Colossus – першого у світі цифрового електронного комп’ютера, фотографії якого раніше були строго конфіденційними, повідомляє Newatlas.

Colossus (“Колос”) був першим цифровим електронним комп’ютером на планеті, який зіграв ключову роль у перемозі над Німеччиною під час Другої світової війни. Попри його важливість, дані про цей пристрій були строго секретними до 1980-х років, а протягом двадцяти років Британія навіть не визнавала його існування, повідомляється в статті.

“Факт існування Colossus змушує нас переглянути історичні факти, пов’язані з війною, і переписати історію розвитку комп’ютерів та інформатики. Виявилося, що багато машин того часу суттєво відстали від Colossus – він був дуже передовим для свого періоду. Інформація про нього досі частково залишається конфіденційною”, – відзначають журналісти.

Комп’ютер мав вражаючі розміри для свого часу – висота 2 метри, із врахуванням периферійних пристроїв він займав цілу кімнату. В його конструкції було використано 2500 радіоламп. Відомо, що британські інженери побудували 10 таких машин, перша з яких була введена в експлуатацію 5 лютого 1944 року, а друга – 1 червня того ж року.

Цей суперкомп’ютер допомагав розкривати коди, використовувані німецькою стороною. Машина забезпечувала можливість передавати союзникам важливу інформацію про переговори німецьких генералів майже в режимі реального часу – з невеликою затримкою. У GCHQ підтверджено, що завдяки “Колосу” вдалося обдурити Гітлера, оскільки він помилявся стосовно місця висадки сил “Дня D“, вважаючи, що вона відбулася в Па-де-Кале, а не на пляжах Нормандії. На представлених знімках можна побачити сам комп’ютер, а також співробітниць жіночої Королівської військово-морської служби, які, зауважується, не розуміли, як саме працює машина і які принципи та алгоритми використовувалися. Цю інформацію також не знали технічні фахівці, яким доручалося збирати та обслуговувати пристрій.

Колос” був спроєктований Томасом Флаверсом, інженером Головпоштамту, який зібрав комп’ютер із готових компонентів телефонної станції. Фотографії його схем дозволяють зацікавленим особам спробувати створити свій власний комп’ютер. Реконструйований Colossus, який повністю працює, виставлений у Національному музеї обчислювальної техніки в Блетчлі-парку.