Павло Дуров

Засновника Telegram Павла Дурова у середу, 28 серпня, звільнили з-під варти в Парижі під заставу в 5 млн євро. Йому заборонили покидати Францію, зобов’язав двічі на тиждень відмічатися в поліції. У заяві прокуратури Парижа йдеться, що стосовно 39-річного Дурова ведеться розслідування за підозрою у вчиненні кількох злочинів. Серед них — управління платформою, на якій ведеться протиправна діяльність, відмова надавати інформацію на запит влади, співучасть у відмиванні грошей, скоєнні сексуальних злочинів щодо дітей, незаконний обіг наркотиків і шахрайство, повідомляє dw.com.

Згідно з документом, попереднє розслідування проти Дурова було розпочато ще в лютому за участю Управління у справах неповнолітніх при Нацполіції Франції (OFMIN). Прокуратура заявила, що приводом для початку розслідування стало неодноразове ігнорування платформою Telegram запитів від державних органів.

Павло Дуров — творець месенджера Telegram, яким, за даними Bloomberg, сьогодні користуються близько 900 мільйонів людей, — був затриманий по прибутті в паризький аеропорт Ле-Бурже ввечері 24 серпня. Попередньо повідомлялося, що розслідуються 12 ймовірно скоєних злочинів. За даними газети Le Figaro, розслідування справи Дурова було доручено Центру боротьби з цифровими злочинами (C3N) та Національному управлінню з боротьби з шахрайством (Onaf).