Уільям Бернс

Директор ЦРУ вважає, що допомога Україні впливає й на геополітичну ситуацію, оскільки Китай та американські союзники в регіоні Індійського океану слідкують за війною. Директор ЦРУ Вільям Бернс обчаливо попередив законодавців на Капітолійському пагорбі, що якщо допомога Україні не буде схвалена, Київ може програти війну до кінця року. Деталі передає Politico, повідомляє focus.ua.

Виступаючи на заході у Президентському центрі Джорджа Буша, Бернс закликав законодавців прийняти додаткову програму, яка передбачає виділення мільярдів на військові дії в Україні. Підтримка, за його словами, дозволить українцям вистояти проти окупантів.

“З поштовхом, який надасть військова допомога як практично, так і психологічно, українці будуть здатні витримати до кінця 2024 року і перехитрити високомірну думку Путіна про те, що час на його боці”, — сказав він.

Бернс попередив, що “картина буде набагато жахливішою”, якщо Конгрес не підтримає ініціативу. За його словами, ризик дуже реальний, оскільки українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року або принаймні поставити голову Кремля Володимира Путіна в положення, коли він зможе фактично диктувати умови політичного врегулювання.

Politico звернув увагу на те, що це, мабуть, нерішуче попередження від високопоставленого чиновника адміністрації щодо війни, яке надійшло тоді, коли чиновники в Києві попереджають, що російська агресія наближається влітку. Зауваження Бернса пролунали наступного дня після того, як спікер Палати представників Майк Джонсон оприлюднив свій довгоочікуваний пакет закордонної допомоги.

Директор ЦРУ вважає, що допомога Україні впливає і на геополітичну ситуацію, оскільки це також стосується Сі Цзіньпіна в Китаї, його амбіцій, а також американських союзників та партнерів в регіоні Індійського океану.

“Підтримка України зараз — це більше, ніж війна з Росією”, — стверджував Бернс під час заходу.