співробітники ТЦК

Територіальні центри комплектування мають законне право штрафувати громадян за порушення правил військового обліку, заявив народний депутат Олександр Федієнко. Він вважає, що в деяких випадках можна було б обмежитися попередженням замість штрафу.

Військовозобов’язані, які вчасно оновили свої військово-облікові дані через застосунок “Резерв+“, прийшли до терцентрів комплектування (ТЦК) для вирішення інших питань. Проте, військкоми виписали їм штраф у розмірі 17 тис. грн. Олександр Федієнко розповів у своєму Telegram-каналі про ці обставини та законність таких дій.

Федієнко зазначив, що до нього звернулися троє громадян, яким у ТЦК виписали штрафи по 17 тис. грн. В одному випадку адвокату вдалося зменшити розмір штрафу втричі. Народний депутат визнав, що військкомати діяли відповідно до закону, проте він хоче знати, які інструкції мають терцентри для таких ситуацій.

Штрафи ТЦК — деталі

Нардеп наголосив, що терцентри штрафували громадян, які скористалися застосунком “Резерв+“. Чоловіків покарали за наступні ситуації:

  • Не був на обліку, але прийшов до військкомату, щоб це виправити.
  • Загубив військовий квиток.
  • Загубив військовий квиток, звернувся до поліції й отримав відповідну довідку.

В останньому випадку адвокати зменшили штраф до 5 100 грн, зазначив Федієнко.

“Я ходив із юристом, він допоміг оформити правильно документи. Штраф був не 17 тисяч, а 5 100“, — навів нардеп слова одного з відвідувачів.

Політик зазначив, що “питань до керівників цих ТЦК немає”, оскільки “все законно”, проте він вважає, що можна було “обійтись попередженням”.

Федієнко підсумував, що хотів би дізнатись детальніше про інструкції, якими керувалися ТЦК у всіх трьох випадках. На порталі Верховної Ради можна побачити, як він працював над законом про посилення мобілізації. Згідно зі статистикою, щодо пропозицій він або голосував “за”, або був “відсутній”, або “не голосував”, або “утримався”, а “проти” не голосував. У фінальному голосуванні — “не голосував”. Рішення щодо законопроєкту про штрафи №10379 — “за”.

Раніше Фокус писав, що згідно з новим законом про посилення мобілізації, громадян можуть штрафувати на суму від 17 до 25,5 тис. грн за порушення правил військового обліку. Представниця Міноборони пояснила, що ТЦК не зможуть одномоментно оформити покарання для всіх порушників: буде певна процедура, яка займе час.

Нагадаємо, адвокат пояснив, коли українці почнуть отримувати перші штрафи за порушення правил обліку та мобілізації. Тим часом у Мін’юсті роз’яснили, на якому ресурсі можна перевірити, чи перебуваєш у списку боржників через рішення військкомату.