бунт проти ТЦК у Ковелі

3 серпня на блокпосту в Шацьку представники ТЦК та СП зупинили трьох чоловіків призовного віку та запросили їх до Ковельського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних, перевірки їхнього ставлення до військової служби та можливого притягнення до адміністративної відповідальності. Після цього під стінами РТЦК зібралися люди, організувавши мітинг, причини якого залишаються неоднозначними.

Журналісти ВСН поспілкувалися з очевидицею подій та представницею Волинського ОТЦК та СП.

До редакції ВСН звернулася очевидиця Юлія Загура, яка заявила, що знайома з затриманими чоловіками. Вона стверджувала, що представники РТЦК посадили чоловіків у бус та забрали у них мобільні телефони, зауваживши, що їм немає 25 років.

«Жодному з хлопців немає 25 років. Вони поверталися з роботи у Нововолинськ, де працювали на будівництві. Їх зупинили на блокпосту в Шацьку люди у формі, без жодних посвідчень і без присутності поліції. Вони показали, що їхні військово-облікові дані вчасно оновлені у “Дії“, але телефони у них все ж забрали. Один з хлопців мав другий телефон, і за допомогою нього повідомив про ситуацію», – розповіла Юлія.

Пресофіцерка Волинського ОТЦК та СП Уляна Кравчук заявила, що чоловіки вже давно досягли 25-річного віку, є військовозобов’язаними та повинні мати військово-облікові документи. За її словами, у чоловіків не було згенерованого Qr-коду, що свідчило про відсутність військово-облікових документів як у електронній, так і у паперовій формі. Вона також додала, що телефони у чоловіків ніхто не забирав, і вони весь час мали їх при собі.

Юлія Загура також зазначила, що мітинг під РТЦК організувався стихійно після того, як на чотирьох жінок, одна з яких була з немовлям, націлили дуло автомата. Водій, який проїжджав повз, побачив це і став на захист жінок, що призвело до швидкого зібрання людей.

Зрештою, чоловіків відпустили, але вони бояться надавати коментарі через погрози статтями про державну зраду та заколот.

Пресофіцерка Уляна Кравчук підкреслила, що чоловіки не з’явилися у ТЦК для продовження проходження ВЛК, тому вони оголошені в розшук. Вона також додала, що ситуація була спровокована з метою дискредитації влади та перешкоджання мобілізації, що матиме правові наслідки для всіх, хто брав у цьому участь.