Дмитро Лубинець

Напередодні ТЦК відреагував на сюжет одного з місцевих телеканалів, де обговорювалося втручання адвокатів у процеси мобілізації та медичних оглядів.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець висловився щодо ситуації з Волинським обласним ТЦК та СП, заявивши, що така позиція є необґрунтованою та критичною.

Про це Лубінець повідомив 19 серпня.

У ТЦК зазначили, що ці процедури мають специфічний характер і вимагають знань спеціалізованих аспектів, якими володіють лише уповноважені особи та фахівці. Додали також, що втручання сторонніх осіб, зокрема адвокатів, може вплинути на об’єктивність і незалежність процесів мобілізації та медичного огляду, що є надзвичайно важливими для національної безпеки.

Лубінець нагадав, що стаття 59 Конституції України гарантує кожному громадянину право на професійну правничу допомогу.

“Ніхто в Україні не може бути позбавлений цього права, навіть в умовах воєнного стану. Юлія Спас, моя представниця у Волинській області, направила відповідний лист до Волинського обласного ТЦК та СП, щоб роз’яснити ситуацію і запобігти порушенню прав громадян”, — зазначив Лубінець.

Заступник голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Колесников також прокоментував ситуацію. Він наголосив, що позиція Волинського ТЦК щодо адвокатів є необґрунтованою і може містити ознаки злочину, передбаченого статтею 397 ККУ — втручання в діяльність захисника чи представника особи.

Відповідно до статті 59, у випадках, передбачених законом, допомога юристів надається безкоштовно. Кожен має право вибору захисника своїх прав, включаючи військовозобов’язаних. Обмеження цього конституційного права є недопустимим відповідно до частини 2 статті 64 Конституції України.

Тим часом у Волинській області працівники ТЦК вже розсилають повістки рекомендованими листами поштою.