блок пост ТЦК у Києві

У військкоматах визнають, що очікують більш детальних пояснень щодо того, які саме обов’язки вони повинні виконувати вночі.

Після того, як уряд дозволив Територіальним центрам комплектування (ТЦК) працювати цілодобово під час воєнного стану, в військкоматах заявили, що насправді їм ще не були надані додаткові пояснення стосовно того, які конкретно функції вони повинні виконувати, особливо під час комендантської години та вночі. Можливо, деякі українці тлумачать це так, ніби працівники ТЦК можуть виходити вночі до будинків чи затримувати порушників комендантської години.

“Наприклад, якщо говорити про ВЛК (військово-лікарська комісія), то вона не проводиться на базі ТЦК. Щодо нашої роботи, то з 2014 року всі військовослужбовці України перебувають під спеціальним режимом служби, тобто 24/7. А в умовах воєнного стану – ще більше”, – повідомило джерело з одного з обласних ТЦК.

Представник військкомату зазначив, що їм не зовсім зрозуміло, що саме уряд мав на увазі, дозволяючи ТЦК працювати цілодобово. Зазначено, що ТЦК не мають наміру займатися тими, хто порушує комендантську годину.

“Це питання належить до поліції”, – підкреслив працівник військкомату.

За словами адвоката Ростислава Кравця, наразі ймовірності суттєвих змін через дозвіл ТЦК працювати цілодобово немає.

“Я вважаю, що це зроблено для того, щоб мати можливість залучати цивільних осіб до цілодобової роботи”, – відзначив адвокат Ростислав Кравець.

Він також додав: “Якщо представники ТЦК вирушать до будинку людини, в неї є право не відчиняти двері. Без рішення слідчого судді про допуск цих осіб до приміщення чи дому особа має право відмовити їм у вході. Щодо подвір’я, то без згоди власника вони також не можуть втручатися туди. Беззаконне проникнення – це неправомірне діяння”.

Тему мобілізації висвітлив колишній радник Офісу Президента Олексій Арестович. У одному з нещодавніх інтерв’ю він поділився історією: “Боєць розповів мені історію. Він воює, а до його брата прийшов військкомат. Брат на одне око бачить погано, на інше взагалі не бачить. Сказали, що прийдуть монтажники ремонтувати Інтернет, відчиняє двері, а там ТЦК стоїть”