кішки

Співробітники-коти в токійському офісі підвищують ефективність роботи колег-людей. У компанії Qnote Inc. у токійському районі Сугінамі, яка займається системним проєктуванням, працюють 11 незвичайних співробітників: коти, чия «робота» полягає в тому, щоб бути милими, дрімати біля вікна, а також займатися іншими котячими справами, мявкаючи під час напружених робочих буднів, пише японська газета Mainichi Shimbun.

11 «співробітників-котів» рахуються у відділі продажів. Вони відповідають за заспокоєння своїх колег-людей, а також за зв’язки з громадськістю в соціальних мережах. Наявність котів в офісі, вочевидь, допомагає поліпшити імідж компанії. Їм навіть дають посади, наприклад, «начальник відділу», «головний клерк», «менеджер», «аудитор». Зайнятість котів у компанії розпочалася у 2004 році, через рік після її заснування, коли директор взяв на виховання Футабу, кішку, яка перебувала на тимчасовому утриманні в сусідньому суші-ресторані. У червні Футабі виповнилося 20 років, її посада — «кіт-голова», що формально вище за рангом, ніж у генерального директора компанії.

Співробітник Юкі Ігарасі, 26 років, сказав: «Ми здебільшого приклеєні до стільця перед комп’ютером, тому коли коти приходять до нас і відволікають, — це якраз те, що потрібно для зміни темпу».

Чотири роки тому компанія придбала нову чотириповерхову будівлю для свого офісу. Ремонт там зробили спеціально з урахуванням потреб котів, щоб створити ідеальні умови для котячих працівників.

Генеральний директор Нобуюкі Цурута, 55 років, сказав: «Робоча атмосфера не повинна обмежуватися надмірною формальністю; краще створювати її у більш вільній обстановці, це допомагає гнучкості мислення».

У Qnote кажуть, що коти також допомогли знизити плинність кадрів і залучити нових співробітників, а натомість працівники добровільно доглядають за котами.