солдат ЗСУ та снаряди

Нестача боєприпасів для української армії стає все більш гострою і ставить під загрозу утримання Україною лінії фронту, що простяглася на 1000 кілометрів. На передовій в Запорізькій області солдати змушені економити наявні у них боєприпаси, передає euronews.com.

Зі свого посту командир артилерійського взводу, на ім’я Олександр веде спостереження за допомогою безпілотника. Він пропускає російський бронетранспортер, не атакуючи його.

“Якщо немає реальних цілей, я не стріляю. Так у нас завтра буде більше боєприпасів”, – пояснює військовий.

Цими днями ЗСУ відступили з Авдіївки, а в адміністрації США пов’язали втрату міста з бездіяльністю Конгресу, де партійні розбіжності перешкоджають виділенню 60 мільярдів доларів Києву.

Командир бригади стурбований можливим припиненням підтримки з-за океану.

“Ці фінанси повинні були піти на виробництво, зокрема артилерійських снарядів за натовським зразком. Але, на привеликий жаль, все йде дуже повільно. І за це, за ці затримки, за це зменшення допомоги, на жаль, доводиться платити життями нашої піхоти”, – говорить він.

У минулі вихідні, виступаючи на 7-му Українському ланчі в Мюнхені, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна передала Україні “всю свою артилерію”, додавши, що європейцям не варто чекати дозволу в протистоянні в американському Конгресі щодо пакета допомоги Києву, а самим брати більш активну роль.

Нестача військової техніки та боєприпасів відчутна на різних ділянках фронту. Деякі артилерійські батареї воюють, маючи лише 10% від необхідного їм боєкомплекту.