У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №9566, який має розширити можливості мобілізації громадян у військові підрозділи в умовах воєнного стану.

Як відзначено в пояснювальній записці, виборці та представники ТЦК та СП запропонували внести законодавчі зміни. Вони дозволять мобілізувати працездатних осіб військовозобов’язаного віку та осіб, які не готові до бойових дій, для виконання робіт оборонного характеру, забезпечування функціонування національної економіки в умовах воєнного стану.

У разі прийняття законопроєкту, військкомати зможуть зосередитись на роботі з мотивованими патріотами. За словами автора законопроєкту, нардепа від партії “Слуга народу” Георгія Мазураша, зміни в законі про мобілізацію сприятимуть зменшенню кількості ухилень.

“Це реалістичний, мудрий і прагматичний підхід, який неодмінно надасть комплексний позитивний ефект і дозволить нам бути сильнішими у протистоянні рашистській агресії”, – зазначається в пояснювальній записці.

Нагадаємо, нещодавно Верховна рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні на 90 днів. Вони будуть діяти щонайменше до 15 листопада 2023 року. Чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, тобто підпадають під призов до армії.