євреї-хасіди

Аеропорти на сході Румунії: Бакеу, Сучава та Ясси цими днями штурмують єврейські паломники, які хочуть дістатися до Умані в Україні, після того, як Молдова минулого року закрила “повітряний міст” через Кишинів. ЗМІ повідомляють, що близько 30 000 єврейських паломників повинні були проїхати через Румунію до Умані, де вони святкуватимуть єврейський Новий рік, Рош га-Шана, 2-4 жовтня, пише Europa Libera.

Ziarul de Bacău пише, що щонайменше 5 авіакомпаній здійснюють сотні рейсів між Тель-Авівом і румунськими аеропортами в ці дні, щоб доставити паломників якомога ближче до Умані.

Тисячі єврейських паломників були змушені змінити свої плани після того, як молдовська влада заявила, що не може забезпечити безпеку мандрівників, а аеропорт Кишинева цього року занадто перевантажений, щоб виконати десятки додаткових чартерних рейсів.

Молдова також послалася на борг Ізраїлю в розмірі близько 200 тисяч євро за витрати, понесені Кишиневом під час минулорічного паломництва.

Українська влада нагадала паломникам, що країна перебуває в стані війни. Так само зробив і уряд США, звідки походять деякі паломники. Ізраїльська влада також заявила, що паломники вирушають до Умані на свій страх і ризик.

Українські ЗМІ повідомляють, що кількість паломників цього року може бути меншою — близько 30 000 замість 50 000, як спочатку передбачалося — але не через “зміну позиції” Кишинева, а через нові події на Близькому Сході, де почалося нове протистояння між Ізраїлем та ліванськими бойовиками “Хезболли“.

Умань, розташована приблизно за 200 км на південь від Києва, є місцем поховання рабина Нахмана з Бреслава, який жив у XVIII столітті та був одним із засновників хасидського єврейського руху.