електростанція

Велика Британія прощається з вугіллям: після більш ніж 140 років британці припиняють виробництво електроенергії з цього викопного палива. Остання вугільна електростанція в Реткліфф-он-Сор, що на південний захід від Ноттінгема, працює останній день у понеділок. Це робить Сполучене Королівство першою багатою індустріальною країною, яка поступово відмовилася від вугілля у виробництві електроенергії, пише eurointegration.com.ua.

Використання вугільної енергії у Великій Британії почалося, коли перша у світі вугільна електростанція Holborn Viaduct у Лондоні почала виробляти електроенергію у 1882 році.

“Зелені” активісти назвали припинення роботи електростанції великим досягненням уряду у скороченні викидів вуглецю в Британії.

“Сьогоднішнє закриття станції Реткліфф знаменує собою кінець епохи, і працівники вугільної галузі можуть по праву пишатися своєю роботою, яка забезпечувала енергією нашу країну понад 140 років. Як країна, ми зобов’язані майбутнім поколінням”, — прокоментував міністр енергетики Майкл Шенкс.

170 працівників станції запрошені зібратися в їдальні в понеділок, де в прямому ефірі з диспетчерської буде показано момент, коли генератори вимкнуть востаннє.

Вугільна енергія складала 80% від усієї електроенергії Великої Британії на початку 1980-х років і 40% у 2012 році. У 2023 році частка вугілля в енергобалансі складала 1,3%.