люди у ресторані

У самому серці північного Лондона, у Фінсбері-парку, є ресторан із яскраво-жовтою вивіскою Yum Bug. Ідея відкрити цей заклад у форматі поп-ап з’явилася ще у 2018 році у двох молодих людей і друзів — Лео Тейлора та Аарона Томаса. План був таким: показати, що “їстівні комахи можуть допомогти створити більш здорову та екологічно стійку систему харчування” як альтернативу традиційному м’ясу тварин, передає euronews.com.

Цифри вражають. Вирощування комах призводить до значно менших викидів парникових газів, ніж традиційне тваринництво, і при цьому дає приблизно на 50% більше білка, ніж яловичина.

Їжа майбутнього з проблемою іміджу

Комах можна вирощувати у спеціальних контейнерах, розміщуючи їх компактно і таким чином оптимізуючи простір. Членистоногі дуже ефективно переробляють побічні продукти рослинного походження на білок, виробляють у 80 разів менше метану і в 8-12 разів менше аміаку, ніж велика рогата худоба. Yum Bug — це маленький затишний ресторан на 20 місць. Інтер’єр, на відміну від яскравого фасаду, виконаний у чорних і шоколадно-коричневих тонах, що створює спокійну атмосферу для дегустації страв із меню, де головний інгредієнт — коники.

Своїми враженнями про смак і знаннями про користь комах із великим ентузіазмом ділиться власник ресторану Донал МакОлі. Розповідь починається з опису різних форм і варіацій: коники цілі, смажені з індійськими спеціями, подрібнені у салаті з овочів, у карамельній пахлаві.

Для Yum Bug важливо, щоб у відвідувачів була можливість ставити запитання та подолати всі неприємні асоціації перед тим, як спробувати страву.

Хрусткі зовні, м’які всередині

Їжу тут подають невеликими порціями. Особливо рекомендують спробувати три фірмові страви.

Першими на тарілці виявилися цілі коники, запечені в меду, та “бомбейська суміш” зі смаженими пряними кониками.

Виявилося, що їстівний коник за розміром трохи більший за рисове зернятко. Донал передбачив смакові відчуття від дегустації: “Зовні вони хрусткі, а всередині м’які, як булочка”.

Коричневі медові смажені коники мали горіховий аромат. Донал мав рацію: хрустка скоринка та м’яка начинка з горіховим присмаком — ідеальний супровід до келиха холодного вина або пива.

Тако-барбекю з капустяним салатом виглядали дуже пристойно. Коники були викладені у формі грудинки. Пікантний смак завдяки гострим спеціям і гладка, м’яка текстура — “грудинка” з комах могла б зійти за куряче м’ясо.

Хрусткі сирні коники в елі від Yum Bug виготовляють з подрібнених коників. Вони мають приємний вершковий смак, а кетчуп із волоськими горіхами додає солодку нотку.

Справа у звичці

Лемонграсовий десерт завершує трапезу. Карамелізований коник, кокосові коржики та посипка з цілих смажених коників приємно хрумтять у роті. І навіть попри те, що комаха на тарілці виглядає як комаха, а не замаскована під інший інгредієнт, перспектива з’їсти її вже не лякає.