Віктор Орбан та Володимир Зеленський

Україна не прийме ініціативу прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо припинення вогню до початку проведення переговорів про мир. Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в ефірі національного телемарафону, який транслювався на YouTube-каналі «Рада», повідомляє rtvi.com.

За словами Жовкви, президент України Володимир Зеленський вислухав пропозицію Орбана, проте у відповідь виклав свою позицію.

Заступник керівника Офісу українського лідера зазначив, що Угорщина — не перша країна, яка говорить про такі можливі варіанти розвитку подій. Однак, за словами Жовкви, «такі процеси [як припинення вогню] не можуть розглядатися у відриві».

Позиція Києва полягає в урегулюванні конфлікту шляхом мирних самітів, перший з яких пройшов у червні у Швейцарії, пояснив він.

«Ми готуємося до другого [саміту миру]. У процесі підготовки до цього саміту Україна буде будувати послідовний ланцюг дій. Ми говоримо про те, що Україна розробить проєкт свого мирного плану, дорожньої карти, як встановити мир в Україні», — додав заступник керівника ОП.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в ефірі національного телемарафону, який транслювався на YouTube-каналі «Рада».

2 липня Віктор Орбан приїхав до Києва вперше з початку українського конфлікту. Джерело Financial Times (FT) зазначало, що цьому візиту передували тривалі переговори щодо прав угорської меншини, яка проживає на заході України.

За даними FT, на Закарпатті проживає 150 тис. угорців, і дотримання їхніх прав — одна з головних претензій Будапешта до Києва.

The Guardian зазначав, що, на думку критиків Орбана, він використовує свою поїздку до Києва для просування російської позиції щодо конфлікту в Україні. Раніше Угорщина неодноразово намагалася згорнути військову підтримку, яку надають Україні європейські країни, а також блокувала можливість надання Києву фінансової допомоги.

Окрім можливості припинення вогню, Орбан і Зеленський обговорили двосторонні відносини України та Угорщини. Зокрема, угорський голова заявив про підготовку договору, який буде їх регулювати.

Як зазначив Зеленський, результати зустрічі з Орбаном можуть у майбутньому стати основою для укладення документа. Український лідер припустив, що він може бути побудований на «дзеркальному підході у відносинах між країнами».