Аляска

У штаті Аляска, США, лікарі вперше не змогли врятувати пацієнта, який заразився вірусом Аляскапокс (AKPV). Про це повідомляє портал Alaska public media. За однією з версій, джерелом зараження похилого чоловіка могла стати його домашня кішка, з якою він проживав.

Влада повідомляє, що пацієнт тривалий час хворів і перебував під наглядом медичного персоналу, який спочатку діагностував у нього віспу. Симптоми хвороби відповідали цьому діагнозу: підвищена температура, ослаблена імунна система, збільшені лімфатичні вузли та характерні червоні плями.

Лише коли чоловіка не стало, лікарі переглянули його медичну історію та повторно проаналізували результати. В результаті вони виявили сліди вірусу AKPV в його крові.

Цей вірус був відкритий у 2015 році, і до цього випадку було відомо лише про п’ятьох хворих, які всі вижили. Фахівці з вірусології вважають, що спочатку цей вірус виник у великої рогатої худоби, а потім передався гризунам, а від них – домашнім кішкам.

Минулого року The Guardian повідомляв про можливу загрозу світовій спільноті від древніх вірусів, які знаходяться в сибірській вічній мерзлоті. Вчені вважають, що глобальне потепління може призвести до виникнення невідомих захворювань.