безхатькі у ЄС

Близько 4,5 мільярда жителів Землі – більше половини людства – не мають доступу до основних медичних послуг. Такі дані містить новий звіт Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), випущений з нагоди Міжнародного дня універсального доступу до медичних послуг, повідомляє forbes.kz.

У Європейському регіоні ВООЗ мільйони людей продовжують відчувати труднощі з оплатою медичних послуг. Через те, що системи охорони здоров’я в Європі значною мірою покладаються на особисті кошти населення, багато людей стикаються з фінансовими труднощами або мають проблеми з доступністю до них. Крім того, оплата з власних коштів часто змушує людей потрапляти в борги та бідність.

Дані за 2019 рік свідчать про тривожні тенденції: в багатьох країнах регіону залишаються значні прогалини в охопленні населення медичним обслуговуванням. Тільки у 23 з 40 країн Європейського регіону медичні послуги доступні 99 відсоткам населення.

Один із ключових термінів у оцінці доступності медичних послуг для населення – «катастрофічні витрати». Катастрофічні витрати на охорону здоров’я означають, що сім’я більше не може дозволити собі нормальне харчування, житло та опалення через те, що доводиться платити за медичні послуги з власної кишені.

Результати досліджень показують, що в країнах з прогалинами в охопленні населення медичним обслуговуванням катастрофічні витрати утричі вищі порівняно з державами, де медичні послуги доступні практично всім.

Оплата з власних коштів за амбулаторні ліки є основною причиною фінансових труднощів в європейських країнах, особливо для найбіднішої – приблизно п’ятої – частини населення. За ними слідують медичні товари (наприклад, слухові апарати) та стоматологічні послуги.

Пандемія загострила ситуацію в Європі: за багатьма медичними послугами утворилися величезні черги, через що люди змушені звертатися до приватних клінік та сплачувати значні суми з власної кишені.