Віктор Орбан

У середу Єврокомісія дозволила виділити Угорщині 10 мільярдів євро з коштів згуртування. Рік тому ці гроші були заморожені через невиконання Будапештом принципу верховенства права. Угорщина намагалася запобігти початку переговорів про вступ України до ЄС, заблокувати спеціальний фонд у розмірі 50 мільярдів євро для поповнення бюджету країни, зруйнованої російським вторгненням, і зупинити подальше надання військової допомоги Києву, повідомляє euronews.com.

Усі ці три ключові питання обговорюватимуться на цьому тижні під час дводенного саміту Європейського союзу. Для їх вирішення необхідна одностайність країн-членів.

Збіг подій — виділення заморожених коштів та загроза вето Угорщини — породив припущення про те, що Брюссель проводить підтримувальну боротьбу у надії пом’якшити Будапешт.

Європейська комісія це настійно заперечує. Вона наполягає на тому, що її дії стали процедурною реакцією на судову реформу, яку Угорщина провела навесні з метою зміцнення незалежності судів та зменшення політичного втручання в їхню роботу.

Проте, згідно зі спільним аналізом Amnesty International та Угорського Гельсінського комітету, ці заходи не здатні усунути недоліки, відзначені Брюсселем.

“Прийняті рішення, включаючи метод їх прийняття, є тимчасовими, порушують відповідні закони та підзаконні акти, а також принципи верховенства права”, — йдеться в аналізі.