снігопад у Європі

Температура в столиці Норвегії вперше за всю історію спостережень знизилася нижче мінус 30 градусів. Надзвичайні морози тривають у Швеції та Фінляндії. Північна Європа зазнала сильних морозів, і в Осло було зафіксовано найнижчу температуру за всю історію метеорологічних спостережень. В одному з районів столиці Норвегії у ніч на суботу, 6 січня, термометр опустився до мінус 31,1 градуса Цельсія, повідомляє агентство AFP, за інформацією dw.com.

Водночас, за даними Норвезького метеорологічного інституту, протягом останніх 24 годин температура в місті не піднімалася вище мінус 21 градуса. Близько 9 ранку за місцевим часом 6 січня температура в місті трималась на мінус 29 градусах.

Попри північне розташування Осло, сильні морози в місті є дуже нетиповими. Згідно з даними американського проєкту “National Centers for Environmental Information“, середньостатистична мінімальна температура в столиці Норвегії в січні зазвичай перевищує мінус 10 градусів Цельсія.

Швеція та Фінляндія стикаються з рекордними морозами. 3 січня у Швеції температура в одному з регіонів опускалася до мінус 43 градусів Цельсія, що стало рекордним за останні 25 років.

У Фінляндії також фіксуються рекордні морози. У Лапландії протягом тижня тричі зафіксували найнижчу за десятиліттями температуру – мінус 44,3 градуса Цельсія.

Аномальні морози на початку січня також стали проблемою для європейської частини Росії – наприклад, в Москві вночі на 4 січня температура опустилася до мінус 27 градусів. Того ж дня на північному сході столиці РФ виникла пожежа на трансформаторній підстанції, через що без опалення та світла залишилися будинки в Отрадному, Бібірєво, а також Північному та Південному Медведково.

Подібні проблеми з відключенням опалення та його недостатнім забезпеченням під час холодів спостерігаються також у деяких містах Підмосков’я.

Наприкінці грудня в Німеччині відбулися повені через тривалі дощі. В наступний період багато регіонів по всій країні, зокрема, Нижня Саксонія, Саксонія-Ангальт, Тюрингія та Північний Рейн-Вестфалія, вийшли ріки з берегів, а дамби не витримали напору води.

Тепер країна готується до нових загроз повені, а в окремих місцях – до можливого прориву дамб. Це стало першим подібним страхіттям для Німеччини після повені в долині річки Ар у 2022 році.

Тим часом синоптики попереджають про наближення арктичного холоду зі Скандинавії до Німеччини. Сильні морози можуть стати загрозою для затоплених будівель та комунікацій у районах повені.