Шарль Мішель - голова Європейської ради

Україна може стати членом Євросоюзу до 2030 року, заявив голова Європейської ради Шарль Мішель у співбесіді німецькому тижневику Der Spiegel у вівторок, 3 жовтня. При цьому він підкреслив, що такий сценарій можливий, “якщо обидві сторони виконають свої домашні завдання”. “Україні та іншим кандидатам на вступ потрібно реалізувати реформи, подолати корупцію та виконати правові передумови”, – пояснив він, повідомляє dw.com.

За словами Мішеля, країнам-членам ЄС “необхідно чітко розуміти”, що вони хочуть досягти разом, які є їхні пріоритети та на що вони бажають витрачати гроші. При цьому Євросоюзу необхідно прискорити процеси прийняття рішень, вважає Мішель.

Шарль Мішель про геополітичний вплив ЄС

“Стійка та безпечна Україна – це у наших власних інтересах”, – вказав політик далі у співбесіді. – Ще під час її опору Росії стало видно: Україні місце – в ЄС, причому – невдовзі, а не коли-небудь. Таким чином, ЄС показав би свою геополітичну дієздатність”.

На думку Мішеля, “весь світ, і, схоже, Володимир Путін також” були здивовані, наскільки швидко Євросоюз зміг погодити жорсткі санкції проти Росії через її вторгнення в Україну. “Мало хто очікував, що саме ми будемо першими, хто надасть Україні зброю”, – додав він.

Водночас голова Європейської ради підкреслив, що “геополітичний вплив не завжди вимірюється лише військовою потужністю”. “В ООН я позиціоную ЄС як лідера у захисті законного, багатостороннього світового порядку. Якщо ми не зіграємо цю роль, інші створять інший світовий порядок – без наших цінностей та правил. Якщо це станеться, ми можемо все втратити”.

Відповідаючи на питання про те, що він вважає найсерйознішим провалом під час свого перебування на посту голови Європейської ради, Мішель вказав: “Ми не змогли стримати Росію від нападу на Україну. Наслідки цього жахливі”.