Україна ЄС (прапори)


Верховна Рада України у четвер, 21 вересня, ухвалила Закон “Про національні меншини“, рекомендація щодо прийняття якого була висунута Єврокомісією для отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Про це повідомляє pravda.com.ua за посиланням на депутата від “Євросолідарності” Ірину Геращенко.

За відповідним законопроєктом проголосували в 318 народних депутатів.

Запропоновані зміни передбачають державні гарантії безкоштовного забезпечення підручниками (включаючи електронні) абітурієнтів повної загальної середньої освіти, які представляють національні меншини (спільноти).

Також надається можливість використовувати мови нацменшин у сфері реклами, під час проведення громадських, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів, надання невідкладної допомоги, а також підтримки та захисту жертв домашнього насильства і догляду в будинку-інтернаті для громадян похилого віку.

Документ уточнює критерії для розробки методології використання мов нацменшин в населених пунктах, де традиційно проживають особи, які належать до таких меншин, або де такі особи складають значну частину населення.

Законопроєкт також надає визначення таким поняттям, як “спеціалізовані книжкові магазини, створені для забезпечення прав національних меншин (спільнот)”, “супровід (конферанс)”.

Нагадаємо, у червні Венеціанська комісія оприлюднила критичний висновок щодо закону України “Про національні меншини“.

Більшість рекомендацій стосуються використання мови національних меншин, які передбачені у статті 10. Серед інших рекомендацій, Венеціанська комісія закликає розширити право на проведення заходів на мовах меншин для всіх громадян і вилучити зобов’язання забезпечити їх український переклад “або, як мінімум, переглянути його в контексті принципу пропорціональності”.