Site icon Hetman News

По світу поширюється новий варіант коронавірусу XEC

ліки

Вчені попереджають, що по світу почав поширюватися новий варіант COVID-19 під назвою XEC. Саме він може незабаром стати основною формою коронавірусу і витіснити попередні варіанти. Вперше цей варіант був виявлений у Німеччині в червні цього року, і з того часу випадки зараження XEC були зафіксовані у Великій Британії, США, Данії та кількох інших країнах, звертає увагу в мережі X (колишній Twitter) американський науковець, директор інституту Scripps Research Ерік Топол, пише bbc.com.

Він зазначає, що поширення XEC «тільки починається». «Це займе багато тижнів, кілька місяців, а потім цей варіант справді закріпиться і викличе власну хвилю», — сказав Топол газеті LA Times.

«Абсолютно очевидно, що XEC стає основним. Схоже, що саме він стане наступним варіантом. Але до того моменту, коли його поширення досягне високого рівня, пройде кілька місяців», — вважає Топол.

XEC відрізняється від своїх попередників деякими мутаціями, які можуть сприяти його швидшому поширенню, зазначають вчені. Однак вони вважають, що існуючі вакцини повинні допомогти запобігти найбільш серйозним наслідкам для здоров’я людини.

Фармацевтична індустрія постійно оновлює вакцини проти коронавірусу, і наразі вони ще не адаптовані до нового варіанту. Але це не означає, що нинішні вакцини неефективні проти нього.

Професор Франсуа Балу, керівник Інституту генетики в Університетському коледжі Лондона, сказав BBC, що XEC має «невелику перевагу з точки зору поширення» порівняно з попередніми варіантами, але існуючі вакцини все ще забезпечують хороший захист від нього.

За прогнозами Балу, цілком ймовірно, що XEC може стати основним варіантом COVID-19 під час наступної зими.

Які симптоми

Симптоми нового варіанту COVID-19 не відрізняються від тих, що спостерігалися при відомих варіантах. Вони включають високу температуру, болі в різних частинах тіла, втому, кашель або біль у горлі.

Більшість людей одужують від COVID-19 протягом кількох тижнів, однак у деяких хвороб може тривати довше.

Всесвітня організація охорони здоров’я, яка відстежує статистику захворюваності на коронавірус у всіх країнах світу, оголосила, що пандемія COVID-19 закінчилася у 2022 році.

З моменту її початку до кінця червня 2024 року було підтверджено понад 775 мільйонів випадків захворювання і понад 7 мільйонів смертей, йдеться на сайті ВООЗ.

За даними ВООЗ, з кінця травня до кінця червня було зафіксовано 135 тисяч нових випадків COVID-19, що майже не відрізняється від попереднього місяця. Водночас кількість померлих за цей час становила понад 2 тисячі осіб, що на 3% менше порівняно з попереднім періодом.

Втім, після закінчення пандемії та різкого зниження смертності значно менше людей здають тести на COVID-19. Тому теперішні масштаби поширення коронавірусу важче відстежити.

Exit mobile version