Site icon Hetman News

Їсти скільки завгодно і не повніти: Нове відкриття вчених

їжа

У новому дослідженні вчені виявили у мозку деякий “вимикач”, який насправді може допомогти скинути зайві кілограми, не змінюючи раціон, пише IFLScience.

У новому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Nature Metabolism, вчені виявили у мозку мишей деяку важільну систему для регулювання ваги. Якщо ті самі ефекти будуть спостерігатися у людей, це може призвести до створення нової терапії, яка дозволить регулювати вагу, не мучити себе голодом та обмеженнями у їжі, пов’язаними зі стандартними дієтами.

Наш організм переробляє їжу і формує енергетичні центри навколо області мозку, відомої як латеральна область гіпоталамуса (LHA). На даний момент вченим не дуже зрозуміло, як саме відбувається цей процес.

У новому дослідженні вчені зосередилися на тому, щоб розгадати цей процес за допомогою експериментів на мишах. Вони виявили, що у мишей, які страждали від ожиріння через дієту, спостерігалося уповільнення активності нейронів, що містять GABRA5, в LHA. Дивно, але саме ці клітини відіграють важливу роль у регулюванні кількості жиру, який ми зберігаємо в організмі. Тому можна припускати, що уповільнення їхньої активності призводить до збільшення ваги у мишей.

Потім вчені досліджували, що станеться, якщо використовувати хемогенетичне інгібування для подальшого припинення активності нейронів GABRA5 за допомогою хімічних речовин. Результати показали подальше збільшення ваги, оскільки жирова тканина мишей стала споживати ще менше енергії.

Це відкриття надихнуло їх шукати зворотній ефект. Під час дослідження вчені активували нейрони GABRA5, які, по суті, діють як перемикач для регуляції жирових відкладень. Виявилося, що в цьому процесі також задіяна латеральна область гіпоталамуса, оскільки вона містить інший тип мозкових клітин, астроцитів, які можуть впливати на нейрони GABRA5.

Вчені вважають, що ключовим є припинення ферменту, який виробляють астроцити і який інгібує GABRA5. Автори дослідження вказують, що, за щасливим випадком, біотехнологічна компанія Neurobiogen розпочала роботу над таким препаратом у 2019 році: селективним і зворотнім інгібітором МАО-В, відомим як KDS2010. Наразі препарат вже проходить клінічні випробування. Однак вчені зауважують, що вони фактично виявили перемикач, який дозволяє скидати зайву вагу, не змінюючи раціон. Однак дослідникам ще доведеться перевірити, чи зможе ця стратегія спрацювати на людях.

Exit mobile version