Зеленський

Президент України Володимир Зеленський не має наміру без згоди народу йти на поступки територіями країни в рамках можливого мирного врегулювання війни з Росією. “Ви повинні розуміти, що будь-яке питання, що стосується територіальної цілісності України, не може бути вирішене одним президентом, однією людиною чи всіма президентами світу без участі українського народу”, – сказав він в інтерв’ю газеті Le Monde в середу, 31 липня, пише dw.com.

За словами голови держави, влада України “офіційно не має права віддавати свої території”. “Цього має хотіти український народ”, – додав Зеленський. На його думку, слід також враховувати, що президент РФ Володимир Путін сприйме такий крок як перемогу, і тому “це питання дуже, дуже, дуже складне”.

Можливі переговори за участю РФ

Як випливає з інтерв’ю в Le Monde, Зеленський хоче бачити Росію за столом переговорів. “Як і більшість країн, я вважаю, що представники Росії повинні бути присутні на другому мирному саміті в листопаді, інакше ми не досягнемо жодних стійких результатів. Вони не повинні заважати нам розробляти спільний план”, – цитує видання українського президента.

Стаття 73 Конституції України дозволяє територіальні зміни лише після загальнонаціонального референдуму, зазначає агентство dpa. У статті 133 конституції також перераховані всі території, включаючи захоплений Росією Кримський півострів з містом Севастополь і Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області. Крім того, для внесення поправок до конституції потрібна більшість у дві третини голосів в українському парламенті.