Жозеп Боррель


Якщо Європейський союз бажає, щоб Україна протистояла Росії, йому слід швидше надавати більше допомоги, заявив головний дипломат ЄС. “Протистояти – це означає перемагати”, – сказав Боррель. За його словами, “цивільна, військова, економічна і гуманітарна допомога” від ЄС для Києва перевищує допомогу від США, але якщо Євросоюз хоче, щоб “Україна протистояла”, то йому слід “надавати більше допомоги та швидше”, повідомляє dw.com.

Європі потрібно “прокинутися”

Голова дипломатії ЄС підкреслив, що Європа усвідомила, що живе в небезпечному світі. Тепер їй слід “прокинутися”, взяти на себе відповідальність, підвищити обороноздатність і бути готовою “до будь-яких ймовірностей”.

Жозеп Боррель додав, що європейські країни не беруть участі в війні в Україні та “не повністю розуміють”, що вона означає для них.

“Росія – недемократичний режим, здатний знищувати своїх опонентів, таких як Навальний, або ліквідовувати перебіжчиків на європейській землі. Чи хочемо ми, щоб вона з’явилася на порозі Європи та контролювала 36% світового ринку зерна?”, – запитав голова європейської дипломатії.

Дипломат відзначив, що його лякає страх європейців перед тим, що американський військова парасолька над континентом може закритися у випадку перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. “Ми старіючий континент в молодому світі, звідси і така суміш страху і невпевненості”, – вважає Боррель.