ЗСУ

Після трьох місяців повільного просування український контрнаступ набирає обертів. Аналітики вказують на просування ЗСУ вглиб другого оборонного ешелону та подолання найщільніших мінних полів.

Директор аналітичного відділу Розвідувального управління США заявив, що існує “реалістична можливість” того, що українські війська прорвуть всі оборонні рубежі росіян на півдні України до кінця року.

Трент Мол повідомив, що ЗСУ наближаються до другої лінії російських укріплень.

У Вашингтонському інституті вивчення війни (ISW) уточнили, що, вочевидь, йдеться про просування української легкої піхоти на ділянці, що проходить на північний захід від Вербового до оборонних споруд у районі Солодкої Балки, за 20 км від Оріхова, на заході Запорізької області. Оцінка Трента Мола про бої у другому оборонному шарі відповідає попереднім заявам українських офіційних осіб про те, що ЗСУ вже подолали найщільніші мінні поля.

Що являє собою наступний, третій рубіж РФ? Єдиної думки серед експертів немає. Як стверджують аналітики ISW із посиланням на українські джерела, третя лінія оборони росіян на півдні України в основному складається з командних пунктів, вузлів зв’язку і складів і служить для постачання перших двох.

Водночас представник американської розвідки попереджає, що основна частина російського підкріплення перекидається на третю лінію оборони. У звіті ISW говориться, що російська оборона не є рівномірною по всьому південному фронту. Подальші ешелони росіян можуть бути менш потужними, а площа мінних полів – менше. Позиції РФ можуть бути менше забезпеченими, ніж оборонний шар, прорваний українськими військами. В будь-якому разі, оборонні лінії росіян все ще створюють значні труднощі для українських військ, і окремі ділянки фронту можуть бути міцно утримані.