російський військовий вертоліт

Представник командування Військово-Повітряних Сил України Юрій Ігнат, виступаючи на радіостанції “Радіо Свобода“, прокоментував інформацію про нічні удари по аеродромах Росії, розташованих поблизу Луганська і Бердянська.

“Чим і як було завдано удар, я не маю можливості вам про це розповісти, можливо, хтось пізніше розкаже. Проте, врешті-решт, поразка такої техніки, як вертольоти противника, які він використовує – Ка-52, Мі-24 – безумовно, це добре для нас. Оскільки вертольоти, разом з тактичною авіацією, постійно працюють на фронті, на передній лінії”, – сказав Ігнат.

При цьому представник командування Військово-Повітряних Сил нагадав історію знищення військової техніки ворога на аеродромі в раніше окупованій Чернобаєвці. Вони вже виглядали “як багатосерійний фільм”.

“Ворог намагається тримати вертольоти ближче до лінії бойового зіткнення, як це було в Чернобаєвці. І тут – Луганськ, Бердянськ – це безпосередньо недалеко від фронту”, – додав він.

Ігнат підкреслив, що в окупантів вертолітна техніка більш сучасна завдяки озброєнню. Зокрема, у них є протитанкові керовані ракети з великим радіусом дії.

“Вертольоти постійно працюють, насправді безпосередньо на відстані від 10 кілометрів від лінії бойового зіткнення. Тому поразка такої техніки дійсно важлива для нас”, – підкреслив представник Військово-Повітряних Сил України.

Проте Ігнат не коментував припущення про те, що удари були завдані ракетами ATACMS. Офіційних оголошень про поставки цього типу зброї в Україну не було.

У російських військових спільнотах у соцмережах удар по аеродрому поблизу Бердянська вночі 17 жовтня 2023 року називають “одним із найболючіших за весь період ведення ЗСУ” (з 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала війну проти України).

Телеграм-канал “Військовий розвідник” опублікував знімок від Maxar, на якому видно наслідки цього удару.

За неофіційними даними, були уражені: склад авіаційної зброї, до десяти вертольотів (деякі з яких були повністю знищені), пошкоджений самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцирь С2“, який знаходився на аеродромі.

Військовий розвідник” також пише: “За всім видно, для удару по аеродрому Бердянська ЗСУ використовували балістичну касетну ракету MGM-140B ATACMS Block 1A (М39А1). Ця ракета містить 275-300 суббоєприпасів M74 (вже знайдених на місці удару) і здатна завдавати удари по цілях на відстані до 300 кілометрів. Ракета може запускатися з вже існуючих на озброєнні Військово-Повітряних Сил України пускових установок M142 HIMARS, M270B і MARS II“.