пустеля Наміб

Вчені виявили в пустелі Наміб в Африці популяцію людей, які, як вважалося, зникли 50 років тому. Антропологи спочатку припускали, що ця громада зникла, коли мови, якими говорили в регіоні, вимерли. Проте тепер експерти зрозуміли, що ця група зберегла свою генетичну ідентичність, коли зникла їхня рідна мова.

За даними, квєпє, одна з груп у пустелі Наміб на півдні Африки, розмовляла на мові кваді.

“Кваді була мовою кліків, у них був спільний предок з мовами хо, на яких розмовляли збирачі і скотарі по всій Південній Африці”, – розповіла дослідниця Анна-Марія Фен.

За допомогою аналізу ДНК експерти виявили нащадків людей, які розмовляли на кваді. Команда також відстежила представників мови банту та інших груп, чиє мовлення вважалося вимираючим.

У команду дослідників увійшли вчені з Бернського університету Швейцарії, а також Університету Порту Португалії і Інституту еволюційної антропології Макса Планка в Німеччині. За словами вчених, нащадки, які розмовляють на кваді, мають спільне генеалогічне походження, яке властиве лише групам з пустелі Наміб.

Було встановлено, що люди, які розмовляли на кваді, почали говорити мовою банту зовсім недавно, повідомили вчені. “Багато наших зусиль було спрямовано на те, щоб з’ясувати, наскільки ця локальна змінність і глобальна ексцентричність були викликані генетичним дрейфом (випадковим процесом, який нерівномірно впливає на невеликі популяції) та домішками з вимираючих популяцій”, – сказала доктор Сандра Олівейра з Університету Берна.