австралійські аборигени та собаки динго

Вчені з Австралійського національного університету встановили, що до європейської колонізації Австралії її корінні мешканці приручили собак динго, піклувалися про них та ставилися до них практично як до людей.

Автори відкриття досліджували кістки динго на археологічній зоні Карракурранг на південний захід від Сіднея. Радіоуглеродне датування показало, що тварин було поховано поруч з людьми 2000 років тому. При цьому процес і методи поховання були аналогічні до людських. Це відображає тісний зв’язок між людьми та динго та їх майже людський статус, вважають вчені.

Дослідники також відзначили, що люди дбали про цуценят та собак віком 6-8 років. Крім того, були виявлені сильно зношені зуби динго, що свідчить про те, що їхня дієта складалася з великих кісток, ймовірно, з залишків людської їжі.

“Ці результати є важливою подією в нашому розумінні взаємин між першими народами Австралії та динго. На момент, коли європейці оселилися в Австралії, зв’язок між динго та корінними народами був вже міцним. Наша робота показує, що до європейської колонізації у них були тривалі стосунки, а не лише тимчасові зв’язки, зафіксовані в колоніальну епоху”, – пояснила співавтор роботи професор Сьюзен О’Коннор.