Машине навчання

Дослідники з Данії використовували потужні алгоритми машинного навчання для точного прогнозування певних аспектів людського життя, включаючи те, наскільки рано людина може померти. Їхнє дослідження деталізує, як модель машинного навчання life2vec може прогнозувати результати життя та дій, ґрунтуючись на конкретних даних про людину.

За звітом дослідників, вони зібрали щоденні записи понад 6 мільйонів жителів Данії. Набір даних включав медичні записи, заробітну плату, робочий час, місце проживання та багато іншого. Використовуючи ці дані, вчені створили модель, названу life2vec, щоб створити детальну карту послідовностей подій у житті людини.

Вчені протестували life2vec для передбачення того, наскільки рано людина може померти, використовуючи дані за період з 1 січня 2008 року по 31 грудня 2015 року для групи понад 2,3 мільйона осіб у віці від 35 до 65 років. За словами професора Суне Леманна, ведучого автора дослідження з Технічного університету Данії, цю групу обрали, оскільки передбачення смертності в цьому віковому діапазоні є важким завданням.

На Life2vec виявилося правильним приблизно у 78% випадків. Було виявлено, що люди з високими доходами або ті, хто займав керівні посади, мали більше шансів на виживання. Також було виявлено, що чоловіки, кваліфіковані робітники або люди з діагностованими психічними розладами, частіше помирали.

За словами авторів, модель перевищила існуючі сучасні методи на приблизно 11%. Не дивно, що life2vec працює краще для груп із великим обсягом подій зі здоров’ям у своїх записах.. Дослідники виявили, що метод також показує кращі результати серед молодих людей та жінок.

Модель також використовувалася для передбачення більш суб’єктивних аспектів людини, таких як особистісні якості, які зазвичай збираються за допомогою анкет. Life2vec зміг передбачити багато особистісних якостей людини, від самооцінки до її комунікабельності.

“Маючи ці дані, ми можемо робити будь-які передбачення”, — сказав Суне Леманн. Проте дослідники зауважують, що це “дослідницький прототип”, і в його поточному стані він не може виконувати жодних “реальних завдань”.