військова форма ЗСУ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у співбесіді для агентства Bloomberg, опублікованій у середу, 20 березня, що не виникає необхідності в мобілізації 500 тисяч українців для відстоювання російської агресії, “враховуючи ротації, які відбуваються на лінії фронту, та поступаюче озброєння”, повідомляє dw.com.

Раніше британська газета Financial Times повідомила, що до військової служби в Україні можуть бути призвані до півмільйона осіб. Як повідомили виданню в українському Міноборони, більшість призовників повинна буде замінити 330 тисяч військовослужбовців, які зараз знаходяться на полі бою. Залишені призовники замінять загиблих і будуть використовуватися для інших військових завдань залежно від ситуації на фронті, йдеться в публікації FT.

Загальна мобілізація продовжується в Україні з початку повномасштабного російського вторгнення. Зараз Верховна Рада працює над законопроєктом щодо змін до правил призову в межах мобілізації. Очікується, що цей законопроєкт буде розглянутий Радою на другому читанні 31 березня.

Перше читання відбулося 7 лютого. Тоді українським законодавцям було запропоновано понад 4 тисячі поправок. Зокрема, різку критику політиків викликало пропозиція знизити вік мобілізованих з 27 до 25 років.

Очікування нового озброєння

Спостерігачі неодноразово відзначали, що труднощі, з якими зіштовхуються Збройні сили України (ЗСУ) на фронті, пов’язані, зокрема, з чисельною нестачею військовослужбовців. Проте Денис Шмигаль у співбесіді з Bloomberg підкреслив необхідність нового озброєння. “Ми продовжимо боротьбу, якщо отримаємо підтримку від наших партнерів у плані артилерійських боєприпасів, ракет великої та середньої дальності”, – заявив український прем’єр.

Він додав, що Київ підтримує “активний діалог” з представниками обох партій у Конгресі США щодо затвердження Конгресом подальшої військової допомоги Україні на 60 мільярдів доларів. За словами Шмигаля, він очікує позитивних новин щодо цього “цього місяця, максимум наступного місяця”.

Голова українського уряду висловив подяку ЄС та союзникам з “Групи сім” за надану у цьому році фінансову допомогу, яка надзвичайно потрібна Україні і яка дозволила її бюджету “пережити перше півріччя”. У другому півріччі Київ розраховує на пакет допомоги від США, підкреслив Шмигаль.