трансгендерна дівчина

Напередодні був прийнятий закон про заборону «ЛГБТ-пропаганди» та зміни статі. Модель Кесарію Абрамідзе знайшли мертвою в її будинку в Тбілісі, на вулиці Автанділі, район Діді Дігомі. Про це повідомляє грузинський телеканал «Руставі 2». Відкрито кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство». Видання «Sputnik Грузія» пише, що на тілі Абрамідзе було виявлено численні ножові поранення.

Кесарії було 37 років. У 2014 році вона зробила операцію зі зміни статі. У 2018 році вона представляла Грузію на конкурсі краси Miss Trans Star International, де брали участь виключно трансгендерні особи. Захід проходив у Барселоні.

Напередодні, 17 вересня, парламент Грузії ухвалив закон про заборону «ЛГБТ-пропаганди» та зміни статі. За нього проголосували 84 парламентарії, жоден не виступив проти.

Це не перше вбивство трансгендерної особи в Грузії. У 2014 році 23-річну Сабі Беріані було знайдено мертвою в орендованій квартирі в одному з районів Тбілісі. Слідство повідомляло, що жінка померла від ножових поранень. У її вбивстві запідозрили Левана Кочлашвілі. Слідчі вважали, що він навіть підпалив квартиру, щоб приховати сліди. Суд виправдав його за звинуваченням у вбивстві Беріані, хоча визнав винним за двома іншими пунктами обвинувачення та засудив до чотирьох років позбавлення волі.

Зокрема, суд визнав провину Кочлашвілі в псуванні чужого майна та у фізичному насильстві щодо іншої трансгендерної жінки, Б’янки Шігурової. За версією слідства, він напав на неї того ж дня, що й на Беріані. Через рік її знайшли мертвою в її власній квартирі. Офіційною причиною смерті назвали нещасний випадок — отруєння газом.

У 2016 році загинула Зізі Шекеладзе, яка понад місяць перебувала в комі після нападу на вулиці. Шекеладзе поступила до лікарні з важкими травмами в області шиї та голови. Вона так і не прийшла до тями. За підозрою у причетності до нападу в місті Руставі був затриманий Георгій Мурджікнелі. За даними слідства, він був знайомий із жертвою та під час сварки вдарив її бетонною плиткою по голові, а також кілька разів ножем у шию. У лютому 2017 року його засудили до 13 років ув’язнення.