президент Грузіїї Саломє Зурабішвілі

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі у встановлений термін не підписала законопроєкти, що обмежують права ЛГБТ, але й не наклала на них вето. Відповідно до Конституції, в такому випадку закони набудуть чинності після підписання спікером парламенту Грузії протягом 5 днів, передає golosameriki.com.

Очікувалося, що Саломе Зурабішвілі накладе вето на законопроєкти, проте правляча партія «Грузинська мрія» має достатньо місць у парламенті, щоб його подолати.

За пакет документів «Про сімейні цінності та захист неповнолітніх» у середині вересня проголосували 84 депутати, проти не висловився ніхто. Опозиція бойкотує роботу чинного парламенту і на засіданні не була присутня.

Відповідно до законопроєктів, у Грузії заборонять ЛГБТ-особам укладати шлюби та всиновлювати дітей, робити операції в рамках трансгендерного переходу та змінювати гендерний маркер у документах, а також розповідати про ЛГБТ+ у школах та ЗМІ. Крім того, депутати заборонили збори квір-тематики, зокрема популярні «Марші гідності» та фестивалі, які в останні роки зазнавали нападів гомофобів.

Законопроєкти різко розкритикували в Євросоюзі, кандидатом на вступ до якого є Грузія. Голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявив, що це законодавство «ще більше відхиляє країну від шляху до ЄС».