президент Грузії Саломє Зурабішвілі

Правляча партія Грузії «Грузинська мрія» повторно ініціює процедуру імпічменту президента Саломе Зурабішвілі. Про це повідомляють грузинські ЗМІ, зокрема «Ехо Кавказу» та «Грузія Online», з посиланням на спікера парламенту Шалву Папуашвілі, пише eurointegration.com.ua.

Рішення «Мрії» пов’язане з візитами Зурабішвілі в Париж, Брюссель, Берлін і Варшаву, які були здійснені без дозволу уряду, зазначає Папуашвілі.

За його словами, якщо Конституційний суд знову встановить, що Зурабішвілі порушила основний закон, її відсторонить від посади вже новий парламент.

Зараз у «Мрії» немає достатньо голосів у законодавчому органі для завершення процедури.

Повноваження Зурабішвілі все одно закінчуються після парламентських виборів, які відбудуться 26 жовтня.

Згідно з грузинською конституцією, вибори президента проводяться протягом 45 днів після проведення першого засідання новообраного парламенту.

Минулого року імпічмент Зурабішвілі в парламенті провалився – «Грузинська мрія» не набрала необхідних 100 голосів. Відставку Зурабішвілі підтримали 86 депутатів, один проголосував проти.

Імпічмент Зурабішвілі намагалися оголосити через те, що, попри відсутність згоди уряду, вона вирушила в закордонне турне, щоб домогтися надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Згідно з грузинськими правилами, президент була зобов’язана отримати на це дозвіл уряду.

Конституційний суд визнав, що Зурабішвілі порушила конституцію своїми діями.