прапор ЄС та нафтова вишка

Видання Politico стверджує, що Греція імпортує російську нафту, попри завіти Афін щодо того, що країна згідно з забороною ЄС не приймає вантажі з російською маркуванням. Проте нові дослідження і звіти показують, що, ймовірно, імпортується російська нафта, прихована новим маркуванням, передає bbc.com.

Це частина набагато ширшої тенденції: згідно з дослідженнями Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) і Центру вивчення демократії (CSD), а також незалежним звітом Politico, російська нафта, здається, масово надходить до ЄС через Туреччину.

І все це законно, зауважує американське видання. Ця схема можлива завдяки обхідному шляху санкцій Євросоюзу, який дозволяє ввозити в ЄС “змішане” пальне, якщо воно маркується як неросійське.

Це прибуткова лазівка, пише Politico: дослідження показали, що вона принесла Москві до 3 млрд євро лише з трьох портів за 12 місяців після того, як ЄС заборонив російське пальне у лютому 2023 року.

“Туреччина стала стратегічною зупинкою для російських нафтопродуктів, перенаправлених до ЄС, що приносить сотні мільйонів податкових надходжень у військовий бюджет Кремля”, – цитує видання Мартіна Владімірова, старшого аналітика з енергетики CSD.

Обхідний шлях ілюструє “креативні” способи, за допомогою яких Росія обходить санкції ЄС, щоб продовжувати свою торгівлю викопним паливом, яка складає майже половину бюджету Кремля і є життєво важливою для його військової кампанії.