прапори ЄСFILE PHOTO: European Union flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 1, 2023.REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Новий пакет санкцій присвячений до річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. 13-й пакет санкцій Європейського союзу проти Росії за її озброєний напад на Україну був прийнятий на рівні посольств. Про це повідомила Бельгія, яка наразі очолює Раду ЄС, у середу, 21 лютого.

“Посли країн ЄС щойно узгодили 13-й пакет санкцій в рамках [санкційного режиму] через агресію Росії проти України”, – повідомило представництво Бельгії при Євросоюзі в соцмережі “Х“, передає dw.com.

Цей пакет присвячений до трагічної річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну, його вважають одним із найоб’ємніших. Після узгодження на рівні посольств закон пройде письмову процедуру та буде офіційно затверджений, як повідомив Брюссель, до 24 лютого.

Що входить до нового пакету санкцій

Як повідомили джерела DW в Євросоюзі, у новий санкційний список включать близько 200 фізичних та юридичних осіб. Основне завдання цього пакета – запобігти ухиленню від санкцій третіми країнами та компаніями. Зокрема, він фокусується на ланцюгах постачань компонентів для безпілотників, які потрапляють у російський військовий комплекс, а потім – на поле бою в Україні.

Під санкції потраплять кілька російських компаній та фірм з третіх країн, включаючи Китай та Туреччину. За даними агентства AFP, проєкт стримувальних заходів включав обмеження на експорт продукції трьох китайських компаній за поставки для російської армії, а також включення міністра оборони Північної Кореї за поставку ракет РФ в чорний список.