щур

Дослідники з Кордови виявили у десятків іспанців кризовий гепатит Е. Вперше інфекцію виявили в Німеччині у 2010 році. Тоді вважалося, що люди не можуть заразитися цим. Однак у 2018 році був зареєстрований перший випадок захворювання гепатитом Е у людини від щура — постраждалим виявився 56-річний чоловік з Гонконгу.

Чіткого уявлення про те, як інфекція передається від гризунів людині, досі немає. Згідно з однією з гіпотез, люди можуть заражатися після контакту з речовинами, забрудненими фекаліями або сечею носіїв.

Відомо, що близько третини щурів в Іспанії переносять гепатит Е. Перші три випадки зараження людей виявили у Севільї, Кордові та Памплоні. Пізніше інфекцію виявили у мешканців Андалусії, Галісії, Наварри та Каталонії.

«Ми виявили всі 40 випадків, проаналізувавши зразки трохи понад 250 пацієнтів з гострим гепатитом невідомого походження з 10 лікарень, що свідчить про поширеність 14% в цій групі. Це пацієнти зі слабким імунітетом, а також люди з імунокомпетентністю», — розповів дослідник Ріверо Хуарес.

За словами вчених, фактична захворюваність невідома. З результатів перших досліджень вони зробили висновок, що щорічно в Іспанії заражається приблизно 100 людей.