вулиця у Івано-Франківську

Вони робитимуть зауваження тим, хто говорить на вулиці російською. Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що мовні інспектори, про появу яких він говорив напередодні, не будуть карати за вживання російської мови в місті. Про це повідомляє meduza.io.

За його словами, серед жителів Івано-Франківська вже є охочі приєднатися до цієї ініціативи. Він зазначив, що серед тих, хто підтримує цю ініціативу, є різні ідеї щодо того, як працюватимуть інспектори.

Мер стверджує, що люди виступають за популяризацію курсів з вивчення української мови. Марцінків заявив, що у разі виявлення вживання російської мови на вулиці інспектори будуть «робити зауваження» та закликати розмовляти українською. Що буде, якщо люди відмовляться це робити, він не уточнив.

Він додав, що якщо у відповідь будуть прояви агресії, необхідно буде викликати поліцію.

«Ми проконсультуємо, як це робити. Якщо це посадова особа, яка виконує свої обов’язки, то вона зобов’язана розмовляти державною мовою. Якщо вона цього не виконує — можна посилатися на відповідні документи та фіксувати такі випадки. Ми навіть знаємо, що мерів міст штрафували за невживання української мови», — сказав мер.