людина пише текст

У листах із приписом про висилку зазначено: “Ви повинні залишити територію Латвії протягом 30 днів, в іншому випадку прикордонна охорона буде змушена здійснити примусове видворення”.

Листи розсилає міграційна служба Латвії. Вони адресовані колишнім громадянам СРСР (здебільшого це люди старші 60 років), які приїхали до Латвії за часів СРСР, а після відновлення незалежності Латвії вирішили не отримувати латвійський паспорт, а взяли російське громадянство. Вони живуть у Латвії на підставі постійної посвідки на проживання, але, як правило, не розмовляють латиською і мало цікавляться латиською культурою. Інформацію про те, що відбувається, вони отримують з російських ЗМІ та часто налаштовані проросійськи. Про це повідомляє currenttime.tv.

У 2022 році, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, парламент Латвії ухвалив поправки до закону про міграцію. Тепер, щоб продовжити ВНЖ у Латвії, власникам усіх російських паспортів потрібно підтвердити знання латиської мови. Йдеться про початковий рівень A2: це побутова, розмовна латиська. Але навіть такий іспит багато росіян, які живуть у Латвії, здати не змогли. Дехто скаржився на те, що йому важко вивчати чужу мову в похилому віці, а хтось просто відмовлявся це робити.

Тих, хто не склав іспит, за різними даними, виявилося понад тисячу осіб. За законом, якщо іспит не складено, посвідка на проживання (в тому числі постійна) у Латвії анулюється, і людина втрачає можливість легально перебувати в країні. Цим людям за останні 12 місяців Управління у справах громадянства і міграції виписало 63 приписи про виїзд з Латвії.